1,000 Orthodox Scholars Urge the Council to be Held in June 2016

Ми, долепотписани православни богослови и научници из разних крајева света, обраћамо се овим писмом предстојатељима Православне Цркве, свим православним хришћанима широм света, и свим људима добре воље. Пишемо вођени дубоком бригом за нашу Цркву, чије јединство предочава целокупном човечанству Нови живот у Христу. Молимо се да предстојећи Сабор, веома дуго ишчекиван и дуго припреман, донесе плодове Духа, међу којима је први свеправославно јединство. Стога, подржавамо договор предстојатеља Православних Цркава, усвојен на Свeштеном Сабрању у јануару 2016. године, да се окупе заједно на Светом и Великом Сабору на Криту средином јуна 2016.

Верујемо да, упркос значајним питањима која су покренута у вези са нацртима саборских докумената и саборских поступка, не постоје непремостиве тешкоће да Сабор отпочне са радом у јуну. Ми признајемо легитимност неких питања, као што је захтев да се поново отвори расправа о нацртима саборских докумената. Такође се слажемо да постоје и многи други проблеми који се тичу Црке у двадесет првом веку који захтевају будућу свеправославну пажњу.

Уверени смо ипак, да најбоље место за решавање тих значајних спорова данас, као што је било и у древним временима, је сам Сабор. Још једно одлагање Сабора би значило неспособност да живимо у складу са начелом саборности на васељенском нивоу. Нико не очекује да ће Сабор решити сва важна питања и изгладити све јурисдикцијске спорове у десет дана. Надамо се, међутим, да ће овај Сабор бити почетак процеса исцелења и да ће нас увести у нову еру васељенске саборности и јединства. Представници Православних Цркава, који желе да осујете рад Сабора даљим одлагањем, не треба да застраше већину православних предстојатеља, који су се обавезали да одрже Сабор о овогодишњем празнику Педесетнице. У прошлом веку је Православна Црква сведочила себе свету кроз богато богословско наслеђе и крв новомученика. Свети и Велики Сабор пружа прилику да се започне са новом фазом православног сведочења. Пошто су очи целог света упрте у Православну Цркву, ми молимо све наше предстојатеље да чују позив Духа на саборно јединство.